Prawdziwa perełka

Monika Grochowska była najmłodszą uczestniczką ogólnopolskiego konkursu, zorganizowanego przez Akademickie Stowarzyszenie Miłośników Literatury i Filozofii „Anima”. Została jedną z laureatek. Na najwyższą ocenę jury zasłużył jej esej „Świat jako groteska i forma - filozoficzne konteksty twórczości Witolda Gombrowicza”. Monika jest uczennicą klasy II Liceum Profilowanego (profil ekonomiczno-administracyjny) w Zespole Szkół nr 34 przy ul. Mieszka I 7 na Targówku Przemysłowym. Dyplom otrzymała 10 października na uroczystości w studiu Telewizji Polskiej, przed przedstawieniem „Operetki” Gombrowicza. W nagrodę, wraz z innymi laureatami pojedzie na tydzień do Paryża w listopadzie lub w czerwcu 2005 r. Konkluzja eseju Moniki: „Gombrowicz prowokuje nas do gorzkiej refleksji - kultura wysoka, sztuka, inteligencja okazują się całkowicie bezbronne w spotkaniu z prozą codzienności, a przede wszystkim nie są w stanie zwyciężyć w konfrontacji z Chamem, wszystko jedno, czy jest on „parobkiem Miętusa, Edkiem z „Tanga”, czy typowym człowiekiem współczesnym, zorientowanym wyłącznie na zaspokajanie własnych konsumpcyjnych potrzeb. W tym sensie twórczość Gombrowicza pozostaje aktualna do dziś”.

Z sukcesu Moniki dumna jest rodzina i cała szkoła. Największy powód do dumy ma Anna Dąbrowska - polonistka, która w ubiegłym roku szkolnym zachęcała uczniów do udziału w konkursie o twórczości Witolda Gombrowicza. Monice, która zgłosiła się jako jedyna, wskazała niezbędne lektury. Potem była życzliwym doradcą w kolejnych etapach doskonalenia pracy konkursowej. „Pomagałam i opiekowałam się Moniką. Ukierunkowałam, jak należy pracować” - wspomina dziś pani Anna, która na początku była pełna obaw o wynik. Gdy w telefonicznej rozmowie dowiedziała się o sukcesie uczennicy, natychmiast poszła do niej na lekcję wf. Spokojna, refleksyjna na co dzień Monika zareagował spontanicznie: krzyczała, piszczała; nie wiedziała, do kogo biec i kogo ucałować. „Prawdziwa perełka” - tak charakteryzuje laureatkę nauczycielka. Sukces Moniki podbudowuje innych uczniów: nabierają nadziei, że oni też mogą coś osiągnąć.

Monika jest mile zaskoczona wysoką oceną swojej pracy. W I klasie miała piątkę z języka polskiego. Uczęszcza na zajęcia kółka polonistycznego. Z zamiłowaniem czyta książki o charakterze dokumentalnym. Interesuje się filozofią i historią II wojny światowej. Podobał się jej film Romana Polańskiego „Pianista”. Myśli o studiach z zakresu administracji i prawa. Na razie czeka na wiadomość o terminie wyjazdu do Paryża. Laureaci gościć będą w Maison Lafitte. Dla Liceum pamiątką po sukcesie uczennicy będą książki od organizatorów konkursu.

Z ulotki znalezionej na Targówku przez naszego reportera dowiedzieliśmy się, że 15 października upłynął termin nadsyłania prac w ogólnopolskim konkursie literacko-biograficznym „Gombrowicz 1904 - 1964”, adresowanym m.in. do uczniów szkół gimnazjalnych i liceów. Szkoda, że Białołęcki Dom Kultury - jeden z organizatorów konkursu - nie dał uczniom szkół Białołęki, Targówka i Pragi Północ szansy, by za naszym pośrednictwem, we właściwym czasie, dowiedzieli się o konkursie i mogli wziąć w nim udział. Może byłaby to szansa na kolejny lokalny sukces w Roku Witolda Gombrowicza.

K.

Żeby powiększyć miniaturę kliknij na niej