Wodny plac zabaw na Białołęce

Jest nadzieja, że wkrótce w Parku Henrykowskim pojawi się nowa atrakcja, czyli wyczekiwany wodny plac zabaw. Posłuży on głównie najmłodszym, ale i starsi będą mogli poszukać przy nim orzeźwienia w upalne dni.

Dzielnica Białołęka ogłosiła właśnie przetarg na wykonawcę wodnego placu zabaw, który ma powstać w Parku Henrykowskim. Wodny plac zabaw to zwycięski projekt III edycji budżetu partycypacyjnego, na który zagłosowało 2318 osób.

Będzie to miejsce frajdy i zabawy dla dzieci od drugiego roku życia. Na powierzchni 150-200 m2, we wschodniej części parku, na placu przypominającym kształt klepsydry, ustawionych zostanie 10 różnych urządzeń służących do zabawy, m.in. dysze pionowe, korona, płaszczyzna wodna, dwa rodzaje fontann w kształcie kwiatów oraz słupy wodne. A wszystko to na antypoślizgowej nawierzchni.

Urządzenia będzie można uruchomić poprzez naciśnięcie umieszczonego w nawierzchni czujnika. Oprócz atrakcji wodnych, ustawione zostaną elementy małej architektury, czyli ławki i kosze na śmieci. Zbudowane będą również sanitariat oraz przebieralnia w formie parawanu. Plac będzie ogrodzony. Koszt inwestycji to 750 tys. zł.

Wodne place zabaw to w Polsce wciąż nowość. W ciągu ostatnich lat powstało zaledwie kilka takich miejsc, między innymi w Błoniu i Grodzisku Mazowieckim. Cieszą się one niesłabnącą popularnością i stają się wizytówką budujących je miast. W Warszawie, poza fragmentem parku fontann na Podzamczu, nie ma właściwie wodnych placów zabaw z prawdziwego zdarzenia. A jest to nie lada atrakcja dla najmłodszych. Dzięki niej, poza świetną zabawą, mogą łatwiej znieść wysokie temperatury.

Oferty przyjmowane będą do 27 marca. Dzielnica chce zdążyć oddać wodną atrakcję przed rozpoczęciem sezonu letniego, dlatego w przetargu premiowane będą firmy, które będą w stanie wykonać inwestycję w jak najkrótszym terminie.

JK