Przychodnia dla Zwierząt

Amerykański sputnik a sprawa kleszczy

Proszę Szanownych Państwa, moje pierwsze odkrywanie Ameryki kojarzy mi się ze stonką zrzucaną ponoć (przepraszam z góry, jeżeli ktoś będzie miał inne skojarzenie) na nasze kartofle. Owady zbierałem sumiennie do torebki z moją klasą, i wszystko bym zrobił dla Gierka, gdyby nie jego permanentny brak racji. Ameryki nie odkryłem do tej pory ale .... jest mi bliskoznaczna i językowo zachęcająca.

Proszę Miłych Państwa - in God we trust, plus kilka dolców... sformułowania warte akceptacji.

Natomiast - "leć", "spadaj", "jak leci", "obleci", "poleci", "jakoś zleci" przez najbliższy tydzień, zmieniają znaczenie z powodu nieobliczalnego sputnika. Wyjątkowo, przez najbliższe dni, będę zalecał zadzieranie nosa.

Teraz coś medycznego: borelioza - choroba z Lyme. Ze strony tej choroby realne zagrożenie dla nas wzrasta. Choroba roznoszona jest przez kleszcze, czyhające w lasach, na łąkach, przydomowych ogródkach i wielu często niespodziewanych miejscach. Patogenem jest krętek Borrelia burgdorferi, dający przewlekłą wielonarządową chorobę. Jeden z pierwszych profesjonalnych opisów w piśmiennictwie medycznym tego schorzenia pochodzi z roku 1922. Wymieniono w nim objawy rumienia skórnego, zapalenia korzonków nerwowych i zespół zapalenia opon mózgowych i powiązano z wektorem, roznoszącym zarazę czyli kleszczami z gatunku Ixodex Ricinus. W 1997 w laboratorium diagnostycznym w mieście Old Lyme w stanie Connecticut wyizolowano wreszcie czynnik zakaźny. Od tej właśnie miejscowości pochodzi drugi człon nazwy. W Polsce chorobę opisano po raz pierwszy w 1948 roku.

Skuteczna diagnostyka i leczenie prowadzone jest od lat osiemdziesiątych. Do zakażenia dochodzi w czasie bezpośredniego kontaktu zakażonego kleszcza z człowiekiem i przedostania się krętków wraz z wymiocinami do krwi. Aby kleszczyk odpadł od krwiodawcy, musi wykonać ruch odrzutowy i zwrócić część pokarmu z powrotem. Wczesne usunięcie pasożyta zmniejsza ryzyko zakażenia. Uważa się, że potrzeba 36-48 godzin. Moje obserwacje są zgoła odmienne. Kleszcze trzeba usuwać natychmiast. Najczęściej zarażają nimfy, które są małymi i trudnymi do zauważenia, a przy tym najbardziej agresywnymi formami rozwojowymi pasożyta. W nimfach stwierdza się 10-20 razy więcej krętków niż pozostałych postaciach kleszczy. Z tego powodu najwięcej zachorowań stwierdza się w okresie żerowania nimf, czyli od maja do sierpnia. Objawy kliniczne to dolegliwości związane z powstaniem wędrującego rumienia skórnego, zapalenia wielostawowego, zapalenie mięśnia sercowego oraz zapalenie opon mózgowych i rdzenia kręgowego. Najbardziej narażone są osoby przebywające w lasach, na łąkach, w pobliżu rzek i jezior. Słowem - osoby aktywne i związane także zawodowo ze środowiskiem naturalnym. Ten krótki opis niech służy Państwu, aby po stwierdzeniu pasożyta na swojej skórze podjąć decyzję o wizycie u lekarza medycyny. Schorzenie jest niezwykle groźne, mogące doprowadzić do śmierci. Od tygodnia kleszcze są już aktywne. Proszę uważać na siebie i na swoje zwierzaki.