Społeczna rewitalizacja blokowisk

Weekend 17-18 czerwca był na Targówku bogaty w wydarzenia, związane z projektem "Blokowiska - Reaktywacja". Warsztaty, konferencja, wydarzenia artystyczne - w tak różnych formach realizowano ideę społecznej rewitalizacji blokowisk. Koordynatorka projektu. Hanna Nowak-Radziejowska do twórczej współpracy zapraszała mieszkańców, architektów, władze samorządowe, naukowców, animatorów kultury i artystów.

"To pomysł i inicjatywa - pierwsze w Warszawie i jedne z pierwszych w Polsce" - ocenił wicemarszałek Sejmiku Mazowieckiego Marcin Kierwiński podczas konferencji 17 czerwca. 80% warszawiaków mieszka w blokach. Rewitalizacja czyni je miejscem lepszym przyjemniejszym, milszym do życia. Inicjatywa ma szansę stać się początkiem większej całości. Podczas konferencji burmistrz Grzegorz Zawistowski zwrócił uwagę, że Targówek to nie tylko blokowiska; są tu także tereny zielone, domy rodzinne, obiekty sportowe; są tereny przeżywające rewitalizację w wymiarze podstawowym. Powinny temu towarzyszyć zmiany w psychologii - łączenie mieszkańców z miejscem zamieszkania.

Zdaniem wiceburmistrza Krzysztofa Mikołajewskiego, rewitalizacja społeczna nie powinna spoczywać tylko na barkach samorządu; dlatego do udziału w projekcie zaproszono mieszkańców, artystów, socjologów, architektów, organizacje. W dalszym etapie, we wrześniu odbędą się konsultacje społeczne.

Prof. Anna Giza-Poleszczuk przekonywała, że rewitalizacja to proces ciągły, wymaga bardzo dużo cierpliwości, nie uda się bez komunikowania interesariuszy. Tego samego dnia warsztaty, służące wypracowaniu strategii rewitalizacji poprowadziła Anna Wieczorek, a o metodach i praktyce z wykorzystaniem doświadczeń partycypacji rewitalizacji zaniedbanych dzielnic Lublina - Ewa Kipta. Podczas kolejnych warsztatów Agnieszka Strzemińska i Monika Komorowska rozmawiały w Parku Bródnowskim z mieszkańcami. Ich odpowiedzi na pytania, m.in. o ulubione i mniej lubiane miejsca na Targówku posłużą do stworzenia mapy "mocnych" i "słabych" miejsc dzielnicy; będą podstawą kształtowania wizji rewitalizacji Targówka.

Wspólnie z artystami: Pawłem Althamerem i Michałem Mioduszewskim mieszkańcy tworzyli niekonwencjonalny autoportret dzielnicy - figurę mężczyzny, na której tkankę mięśniową zastąpiła tkanka miejska. Elementy makiety przedstawiają budynki i miejsca, charakterystyczne dla Targówka. Figurę można obejrzeć na parterze Urzędu Dzielnicy.

Kolejną artystyczną wizytówką projektu jest ziemial, czyli mural na ziemi, o powierzchni 2000 m2, który pod kierunkiem Mariusza Libla powstał na podwórku między Rembielińską 8A a Balkonową 1. Warto obejrzeć to dzieło, zanim nie zaniknie pod wpływem wycierania przez ruch pieszy i wymywania przez deszcz. Nadzieję na dłuższy żywot mają rabatki kwiatowe, utworzone na zaniedbanych terenach zielonych przez mieszkańców, pod kierunkiem Miki Grochowskiej. Dają one szansę także na nawiązywanie więzi między sąsiadami, budzenie poczucia odpowiedzialności za swoje otoczenie.

Efektem 3 spotkań plenerowo-warsztatowych "Pocztówka z Targówka", prowadzonych przez Tomka Kaczora i Jerzego Parfianowicza z grupy OkołoFotograficznej, będą pocztówki, które staną się gadżetem, promującym dzielnicę.

Dach bloku przy ul. Poborzańskiej 8 Towarzystwo Inicjatyw Twórczych "ę" zaaranżowało na miejsce relaksu i wypoczynku. Zorganizowano tu wykład i warsztaty "Ogrody na dachu", obserwację nieba, a wieczorem - pokaz filmu "Człowiek na linie". W ramach projektu RE-Blok organizowane będą warsztaty - wykłady architektoniczne, prowadzone w autobusie konferencyjnym oraz kino letnie: pokazy TED na ścianie bloków. Szerzej napiszemy o tym w następnych numerach naszej gazety.

Informacje o projekcie dostępne są na www.re-blok.pl K.

(egu)