XXI wiek w Szpitalu Praskim

Trzeba przyznać, że nowo otwarta stacja hemodializ w starych murach tego szpitala robi wrażanie. W wyremontowanych pomieszczeniach dawnego laboratorium kosztem 2 mln dolarów firma Euromedic otworzyła swój oddział. Klimatyzowane sale, telewizory, posiłki dla pacjentów podczas zabiegu. Supernowoczesne sztuczne nerki.
      Euromedic to firma powołana do życia przez wielkie zachodnie konsorcja finansowe: GE Bank, Dresdnerbank, GIF (amerykański fundusz związany z ochrona środowiska) oraz osoby prywatne. Specjalizuje się w stacjach dializ i diagnostyce, zarówno laboratoryjnej, jak i obrazowej. Trzy lata temu pierwsza stacja dializ pod tym szyldem powstała w Polsce.
      Za wszystkie zabiegi płaci Narodowy Fundusz Zdrowia. Dlatego już teraz – przede wszystkim ze względu na lepsze warunki - przeniosła się tu część pacjentów ze starej sztucznej nerki. Nowi pacjenci będą jednak przyjmowani dopiero najwcześniej od lipca, gdy Euromedic podpisze kontrakt z NFZ.
      Warszawski Euromedic deklaruje też zakup wyposażenia dla “obwoźnej” sztucznej nerki, która mogłaby służyć pacjentom z ostrymi zatruciami, o czym pisaliśmy w jednym z poprzednich numerów NGP.

Żeby powiększyć miniaturę kliknij na niej