Malarstwo Zbigniewa Sikory
Miasto - człowiek

Fundacja Artbarbakan udziela głosu młodym twórcom. To przecież do nich należeć będą w najbliższym czasie sale wystawowe i kolekcje. To oni nadawać będą ton i wyznaczać nowe trendy w sztuce.

W ramach projektu "Miasto - przestrzeń dialogu" w Galerii N'69 przy ul. Tarchomińskiej 9, 2 października otwarta została wystawa malarstwa Zbigniewa Sikory pt. "Miasto - człowiek". Jest to już druga ekspozycja z tego cyklu. Projekt rozpoczęła 28 sierpnia wystawa Sabiny Twardowskiej, zatytułowana "Miasto nigdy nie jest szare".

Projekt "Miasto - przestrzeń dialogu" obejmuje działania wystawowe, pokazy slajd show oraz projekcje multimedialne, realizowane w Galerii N'69 od sierpnia do grudnia 2009. W projekcie uczestniczą młodzi artyści malarze i fotograficy z różnych środowisk twórczych. Ich prace spaja jeden temat przewodni: miasto, ujęte jako przestrzeń szeroko rozumianego dialogu.

Miasto jest również źródłem fascynacji dla Zbigniewa Sikory. Ten urodzony w 1985 Radomianin, absolwent tamtejszego Liceum Sztuk Plastycznych im. Józefa Brandta, od 2005 r. mieszka i studiuje w Warszawie na Wydziale Malarstwa Akademii Sztuk Pięknych, w pracowni prof. Jarosława Modzelewskiego oraz w pracowni rysunku, prof. Włodzimierza Szymańskiego przy Wydziale Nowych Mediów. Specjalizację robi w Pracowni Sztuki w Przestrzeni Publicznej, prowadzonej przez prof. Mirosława Duchowskiego.

W latach 2007-2009 brał udział w kilku wystawach zbiorowych, m.in. w wystawach rysunku studentów prof. Włodzimierza Szymańskiego w Galerii Aspekt i w warszawskiej Domotece, w wystawie "100 % malarstwa" na ASP w Warszawie oraz w wystawie w Centrum Sztuki De Terp w Waalwijk w Holandii. W 2008 r. otrzymał wyróżnienie za projekt zagospodarowania okolic Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie a w 2009 r. wygrał V edycję konkursu fundacji "Pociąg do sztuki" na wielki mural ozdabiający stację metra Marymont.

Na wystawie "Miasto - człowiek" w Galerii N'69 Zbigniew Sikora prezentuje obrazy z tego roku. Większość z nich została przygotowana specjalnie na tę wystawę. Są malowane przeważnie akrylami, ale artysta stosuje też inne techniki, jak ołówek, kredka, sitodruk, często łącząc je w jednej pracy. W swoich obrazach połączył też dwa tematy, które go interesują: miasto i człowieka.

- Lubię Warszawę, duże, tętniące życiem miasto - mówi artysta. - Tu bardzo dużo się dzieje, można wiele osiągnąć. Miasto jest jednak tylko pretekstem do pokazania człowieka. Zwykle maluję swoich przyjaciół, znajomych na tle wymyślonego fragmentu miasta.

Prezentowane prace przedstawiają młodych ludzi na tle bloków. Artysta stosuje nie tylko ciekawe pomieszanie technik, ale i czasu. Na obrazie zatytułowanym "W mieście" dziewczyna ubrana jest w letnią sukienkę, a chłopak, rozstawiający dla niej leżak - w zimowy, narciarski strój. Ona jest z lata, on - z zimy. Obraz "Spacer" nawiązuje do malowania na murze. To też aspekt życia współczesnego miasta. Ale nie tylko współczesne miasto przedstawia Zbigniew Sikora. Na obrazie "Siatka miasta '44" artysta w ciekawy sposób przedstawił fragment zburzonej Warszawy. Posłużył się szablonem, wykonanym na bazie zdjęcia Żoliborza z czasów Powstania Warszawskiego i malował sprayem.

W innej "Siatce miasta" zastosował sitodruk. Sitodruk jest to metoda wielokrotnego odbijania, którą często stosował Andy Warhol. Zbigniew Sikora połączył ją z malarstwem i uzyskał bardzo ciekawy efekt.

- W odbitkach najciekawsze są niedociągnięcia - twierdzi artysta. - Na przykład napisy z pieczątek - czasami coś się źle, niewyraźnie odbije. Dla mnie te niedociągnięcia mają w sobie dużo subtelności, energii. W sitodruku też nigdy do końca nie wiadomo, co wyjdzie. Gdyby odbitka była idealna, chyba by mi się tak nie podobała.

Odbitki, napisy na murze, "wlepki" w autobusach - to codzienna rzeczywistość naszego życia. Do tego nawiązują prace Zbigniewa Sikory i dlatego są tak mocno osadzone w realiach wielkiego miasta. Artysta przedstawił też dwa obrazy z serii "Inspiracje". Są one wynikiem jego fascynacji twórczością Josepha Beuysa i Andrzeja Wróblewskiego.

Wystawę prac Zbigniewa Sikory "Miasto - człowiek" w Galerii N'69 przy ul. Tarchomińskiej 9 można oglądać do 18 października po uzgodnieniu telefonicznym, Tel.: 0501 013 835, 0513 027 620.

Joanna Kiwilszo