Kapela Praska - najlepsza w Polsce

Pierwsze miejsce i piękną statuetkę zdobyła Kapela Praska w 31. Ogólnopolskim Przeglądzie Kapel Folkloru Miejskiego w Przemyślu. Przed przemyską publicznością wystąpiło osiemnaście kapel z całej Polski. Nasza, Praska, uhonorowana została owacją na stojąco, zdobyła też uznanie Jury.

10 maja zakończył się w Przemyślu 31. Ogólnopolski Festiwal Kapel Folkloru Miejskiego im. Jerzego Janickiego, którego gospodarzem było przemyskie Centrum Kulturalne. Do udziału w konkursie zgłosiło się 18 kapel, ostatecznie wzięło w nim udział 16 zespołów reprezentujących niemal wszystkie zakątki Polski. Tradycyjnie niedzielny koncert lauretów, który odbył się w sali widowiskowej CK poprzedził korowód kapel po podwórkach, ulicach i osiedlach Przemyśla. Jurorzy: Kazimierz Miler oraz Włodzimierz Votka - gdański muzyk, były członek Gdańskiej Kapeli Podwórkowej, Ryszard Krużel - muzyk, który przez wiele lat promował kapele występujące na przemyskim festiwalu w Radiu Rzeszów i Bogusław Marciniak - muzyk z Łodzi, najwyższą nagrodę wraz ze statuetką wykonaną przez jarosławskiego rzeźbiarza Dariusza Jasiewicza, przyznali Kapeli Praskiej z Warszawskiej Pragi. II miejsce zdobyła Kapela Podwórkowa "Śląskie Bajery" z Gminnego Ośrodka Kultury w Ornontowicach, natomiast III miejsce przypadło Kapeli Podwórkowej "Eka" z Gminnego Ośrodka Kultury "Hutnik" w Gostyniu. Jury doceniło również pięć kapel, przyznając im równorzędne wyróżnienia.

Kapela Praska, która w ubiegłym roku we wrześniu obchodziła 20-lecie swojego istnienia, gra folklor praski, warszawski, pieśni patriotyczne, piosenki powstańczo-okupacyjne i piosenki Legionów Polskich, a ostatnio przygotowuje się do utworów Fryderyka Chopina. Jej liderem jest Czesław Jakubik, akordeonista, absolwent Wyższej Akademii Muzycznej, na scenie już od prawie czterdziestu lat. Obecnie kapela gra w składzie: Paweł Popławski, skrzypce, śpiew, Ryszard Dolanowski, gitara i śpiew, Zbigniew Pogorzelski, instrumenty perkusyjne, śpiew, Marek Grużewski, kontrabas. To jedyna kapela miejska, która doczekała się swojego pomnika - na rogu ulic Klopotowskiego i Floriańskiej. Gratulujemy sukcesu w Przemyślu i życzymy kolejnych laurów.

Więcej na stronie: www.kapelapraska.pl.

Najbliższy występ Kapeli Praskiej odbędzie się 21 czerwca na IV Jarmarku Floriańskim.