Dyscypliny dla rodziny

Gala Boksu z gwiazdą wieczoru, Krzysztofem "Diablo" Włodarczykiem, odbędzie się 8 listopada o godz. 16 w hali Dzielnicowego Ośrodka Sportu i Rekreacji przy ul. Szanajcy 17/19. Wprawdzie nie "Diablo" będzie walczyć, ale wychowankowie UKS "Feniks" z Grochowa (na Pradze Północ nie ma takiego klubu - a szkoda!). Atrakcji zapowiada się zresztą znacznie więcej, m.in: pokazy wschodnich sztuk walki: karate, jujitsu, boksu tajskiego. To jeden z pomysłów nowego dyrektora DOSiR Zbigniewa Korcza, który chce wzbogacić wypracowane tu przez lata formy imprez.

Zbigniew Korcz objął to stanowisko 18 sierpnia br. w wyniku konkursu. Ma duże doświadczenie w organizowaniu imprez sportowych jako samorządowiec i jako wolontariusz. Pracował m.in. w stowarzyszeniach na rzecz walki z uzależnieniami. Był dyrektorem Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Radomiu. Mniej spektakularną nowością północnopraskiego DOSiR jest program "Senior", z gimnastyką geriatryczną dla osób po przebytych zawałach serca, paraliżach. Udział w tym programie pozwala przedłużyć leczenie na zasadach rehabilitacji, zmniejszyć ból, ukształtować choćby dobrą pionizację ciała. Program prowadzony jest pod nadzorem specjalistów, cieszy się dużym powodzeniem. Dyrektor Korcz chce, by na Szanajcy powstał gabinet zabiegowy dla seniorów.

Drugi program DOSiR to odkurzenie starego pomysłu "Samoobrona kobiet", bo to one najczęściej są napadane i okradane. Program da im szansę, by przestały być bezwolne w takich trudnych sytuacjach. W tej sprawie dyrektor podjął współpracę z trenerem karate i walk wschodu. Nawiązuje kontakty z policją i dzielnicową strażą miejską. Udział w tym programie będzie symbolicznie odpłatny. Zajęcia rozpoczną się jeszcze w tym roku.

DOSiR na Pradze Północ to hala sportowa przy ul. Szanajcy 17/19 i kompleks przy ul. Jagiellońskiej 7 (pływalnia, hala sportowa z zapleczem, ośrodek odnowy biologicznej, siłownia, bilard, aerobik).

Zgodnie ze statutem, DOSiR świadczy usługi dla mieszkańców Dzielnicy Praga Północ. Do godz. 15.00 - 15.30 z hali sportowej korzystają Uczniowskie Kluby Sportowe. Wynajem komercyjny, do godzin nocnych, pozwala na wypracowanie dochodów.

DOSiR Praga Północ ma na swym koncie wiele sukcesów zespołów młodzieżowych: UKS "Jagiellonka" - 14 sekcji, 320 młodych zawodników; od tego roku w II lidze żeńskiej piłka siatkowa dziewcząt "Starka"; piłka nożna dziewcząt - Międzyszkolny UKS "Praga’.

Te sukcesy nie rodzą się na kamieniu - mówi dyrektor Korcz - to wynik wieloletniej pracy nauczycieli wychowania fizycznego i trenerów; oni pracują na to, że zawodnicy w wieku 15, 16, 18 lat osiągają dobre wyniki, głównie w grach zespołowych. My dbamy o stronę gospodarczą, logistyczną, zapewniamy infrastrukturę funkcjonowania obiektów. Podstawową rolę pełni tu rodzina: wychowanie przez rodziców, kształtowanie temperamentu sportowego; także - szkoła: praca nauczycieli wychowania fizycznego i wszystkich innych, którzy uczą przedmiotów obowiązkowych. Chcę też podziękować wszystkim dzieciom, że podjęły trud godzenia zajęć lekcyjnych i zajęć sportowych, a jednocześnie rezygnacji z innych przyjemności w soboty i niedziele, kiedy przeważnie uczestniczą w zawodach. Jestem przekonany, że one pójdą tą drogą dalej - dotrą na wyższe uczelnie czy AWF. Będziemy mieli dobre zaplecze i zawodników, a w przyszłości - trenerów.

Zorganizowany niedawno na Jagiellońskiej 7 test sprawnościowy, o którym pisaliśmy w poprzednim numerze NGP, cieszył się dużym zainteresowaniem i pokazał organizatorom nową jakość - dyscypliny sportowe dla rodzin. Dla nas to sygnał, że jako DOSiR, kolejne imprezy powinniśmy przygotowywać nie pod kątem indywidualnym, lecz rodzinnym - komentuje dyrektor Korcz - Rozważamy też utworzenie ośrodka odnowy biologicznej dla rodzin. Mamy odnowę biologiczną, 4 sauny suche i parową, łaźnię rzymską, masaż ciała; są łóżka solarne. Może warto połączyć odnowę biologiczną i pływackie zawody rodzinne?

Praca w stowarzyszeniu na rzecz walki z uzależnieniami skłania dyrektora do refleksji o potrzebie dania szansy dzieciom i młodzieży, które wychowuje ulica: trzeba otworzyć bramy stadionów, zbudować bazę lub ją wypożyczyć, a choćby tylko obniżyć cenę biletu wstępu na lodowisko. Dzieci dają się ukształtować. Zgodnie ze statutem, DOSiR wypełnia zadania z zakresu kultury fizycznej. Będą one ewoluować w kierunku zdrowej opieki nad młodzieżą; by rodzice byli spokojni, że dzieci są pod nadzorem nie tylko sportowym, ale i medycznym.

6 grudnia DOSiR zaprasza na Mistrzostwa Polski w ratownictwie wodnym, które odbędą się na pływalni przy ul. Jagiellońskiej 7.

K.