Nowoczesne MultiCentrum

Teraz Białołęka

Przy ul. Porajów 14 (róg Myśliborskiej) powstaje budynek komunalny, który wzbudza wielkie zainteresowanie mieszkańców Białołęki (zwłaszcza Tarchomina). W jego części usługowo-handlowej, kosztem prawie 2 mln zł, powstanie centrum multimedialne - nowoczesna placówka edukacyjna Biblioteki Publicznej w Dzielnicy Białołęka. Ma być uruchomione 17 września.

Jego program edukacyjny skierowany będzie głównie do dzieci i młodzieży, ale także dorosłych. Wraz z akcesoriami, program MultiCentrum został zakupiony przez Urząd Miasta Stołecznego Warszawy od izraelskiej firmy DEGEM. W realizacji projektu uczestniczy również Urząd Dzielnicy Białołęka.

Inicjatorem przedsięwzięcia jest Elżbieta Majchrzak, dyrektor Biblioteki Publicznej w Dzielnicy Białołęka. Na pytanie, jak powstał pomysł, odpowiada: W latach 80. na Węgrzech zapoznałam się z taką właśnie placówką. Widziałam tam, jak 3-latki poznają prawa fizyki, budując ze specjalnych klocków mosty, wieże. 8-latki komponują muzykę, nagrywają płyty. Gimnazjaliści tworzą filmy krótkometrażowe. Rodzice uczą się hiszpańskiego, ale przede wszystkim mogą uczestniczyć we wspólnym odkrywaniu tajemnic świata ze swoimi dziećmi. W końcu gdzieś muszą wyrastać geniusze, prawda? To było niesamowite przeżycie. Z wielkim zapałem bawiłam się tam specjalnymi klockami K’next przez kilka godzin - śmieje się pani Elżbieta. Wróciłam i zaczęłam marzyć, aby w Warszawie móc otworzyć coś równie fascynującego, ale wtedy nie było szans.

W Polsce funkcjonują już 2 podobne placówki pod nazwą MultiCentrum - we Wrocławiu (od 2006 r.) i w Olsztynie (od 2007 r.).

Aby przybliżyć, czym jest powstające w stolicy Centrum Multimedialne, posłużę się cytatem zaczerpniętym ze strony internetowej olsztyńskiej placówki: (…) MultiCentrum dysponuje 25 stanowiskami komputerowymi wyposażonymi w odpowiednie programy oraz narzędzia, przy pomocy których użytkownicy mogą zapoznać się z otoczeniem technologicznie zaawansowanym, a także zgłębić bądź porządkować swoją wiedzę z różnych dziedzin nauki.

Narzędzia techniczno – dydaktyczne takie jak: elektroniczne panele, specjalistyczne klawiatury, trójwymiarowe pomoce naukowe zintegrowane z oprogramowaniem komputerowym, stanowią integralną część wszystkich zajęć(...).

Dużym wyzwaniem i ogromną szansą dla użytkowników MultiCentrum jest bogate technologiczne środowisko nauki, pozwalające eksperymentować z różnymi urządzeniami technologicznymi, a jednocześnie uczyć się ich obsługi. W ten sposób istnieje możliwość wizualizowania działań określonych mechanizmów oraz zjawisk przyrody. Użytkownicy białołęckiego MultiCentrum będą mieli możliwość korzystania z następujących pomocy dydaktycznych w ośmiu różnych blokach tematycznych:

1. MultiDzieciak
2. MultiMuzyka
3. MultiSztuka
4. MultiJęzyk (angielski, niemiecki, hiszpański)
5. MultiTechnika
6. MultiScience (nauka)
7. MultiŚrodowisko
8. Logikid (łamigłówki)

Wszystkie zajęcia odbywać się będą bezpłatnie. Oprócz stanowisk komputerowych, czy dostępnych ośmiu elektronicznych paneli ważną rolę pełnić będą również pracownicy MultiCentrum. Dobierani są niezwykle skrupulatnie - duże znaczenie ma kierunkowe wykształcenie, poza tym wszyscy muszą mieć przygotowanie pedagogiczne.

Elżbieta Majchrzak dodaje, że projektu Centrum Multimedialnego mogą Białołęce pozazdrościć inne dzielnice, a także tego, że są tu przychylne władze lokalne, dzięki czemu co roku otwiera się nową placówkę, modernizuje starsze i żadnej nie zamyka. Nasze władze dostrzegają, że ważne jest, aby społeczność identyfikowała się ze swoją dzielnicą, więc trzeba stwarzać odpowiednie ku temu warunki.

Edyta Kolasińska-Bazan