Zabawy poufne

19 maja na ul. Francuskiej odbędzie się oficjalne odsłonięcie pomnika Agnieszki Osieckiej. Uroczystość związana jest ze świętem Saskiej Kępy "Vive la France!".

Agnieszka Osiecka (9.10.1936–7.03.1997), poetka, autorka spektakli teatralnych i telewizyjnych, dziennikarka, prozaik, reżyser filmowy, przede wszystkim jednak autorka ponad dwóch tysięcy tekstów piosenek. Jej utwory wprowadziły na profesjonalne estrady późniejsze gwiazdy: Ewę Demarczyk, Marylę Rodowicz, Łucję Prus, Wojciecha Młynarskiego, zespoły Skaldowie i Alibabki, Marka Grechutę, Tadeusza Woźniaka, Kazimierza Grześkowiaka i wiele innych znanych postaci estrady i sceny. Muzykę do jej piosenek tworzyli wybitni kompozytorzy muzyki rozrywkowej: Seweryn Krajewski, Adam Sławiński, Krzysztof Komeda, Andrzej Zieliński, Jacek Mikuła, Katarzyna Gaertner, Zygmunt Konieczny i wielu innych. O jej teksty zabiegali liczący się w Polsce piosenkarze i aktorzy. Zazwyczaj nikomu nie odmawiała. Do swoich ulubionych wykonawców zaliczała: Kalinę Jędrusik, Marylę Rodowicz, Magdę Umer, Seweryna Krajewskiego, Annę Szałapak, Krystynę Jandę, zespół Skaldowie. Pierwszy zbiór piosenek "Kolory" wydała w 1962 roku.

Ciekawa życia, nieustannie poszukująca inspiracji twórczej, dużo podróżowała, prowadziła bogatą korespondencję, fotografowała. Nękana chorobą nowotworową, zmarła 7 marca 1997 roku. Grób Agnieszki Osieckiej znajduje się na Starych Powązkach. W dziesiątą rocznicę śmierci autorki nakładem Wydawnictwa Nowy Świat ukazała się książka "Zabawy poufne".

Jest to zbiór kilkudziesięciu miniatur, w których autorka z humorem, ale niezwykle trafnie, z dużą spostrzegawczością i błyskotliwie opisuje odwieczne problemy par. Któż z nas nie spotkał Męczennic cierpiących z powodu Wiecznych Chłopców? - te i inne typy ludzkie opisane w książce występują wśród nas. Są to historyjki mocno przejaskrawione, prześmieszne, ale jakże prawdziwe życiowo. Felietony zawierają również zabawne omówienia zaburzeń występujących w relacjach damsko-męskich: "wyszedł na chwilę po papierosy i wrócił po dwudziestu latach", syndrom "mija mu" albo choroba "po co?". Książka "Zabawy poufne" to krzywe zwierciadło, w którym odbijają się nasze związki.

Oto, co o książce napisali:

AGATA PASSENT: Wielbiciele Agnieszki Osieckiej dzielą się, w przybliżeniu, na dwie kategorie: zafascynowanych jej życiem i osobowością oraz zafascynowanych jej twórczością. (...) Z radością stwierdzam, że niniejsza książka ucieszy obie kategorie wielbicieli Agnieszki Osieckiej.

RAFAŁ BRYNDAL: Teksty Agnieszki Osieckiej, przemyślenia i mądrości życiowe ciągle trwają pośród nas i nigdy się nie zdezaktualizują, czego najlepszym przykładem są "Zabawy poufne".

Sprzedaż prowadzą m.in. księgarnie: "Matras" (ul. Targowa 72 - Centrum Handlowe Wileńska) oraz "Eureka" (ul. Francuska 15).