Sport z Agape

10 marca w iście wiosennej scenerii odbyły się w Białołęce kolejne dwie imprezy sportowe zorganizowane przez Parafialny Klub Sportowy AGAPE Białołęka.

Od godziny 10 wspólnie z Białołęckim Ośrodkiem Sportu prowadziliśmy halowy turniej piłki nożnej dla gimnazjalistów, któremu patronuje burmistrz dzielnicy Białołęka Jacek Kaznowski, a od godziny 13 w Szkole Podstawowej nr 314 grały rodziny w turnieju tenisa stołowego. Halowy turniej piłkarski dla gimnazjalistów jest zadośćuczynieniem dla tej grupy wiekowej piłkarzy, która nie bierze udziału w tegorocznej edycji Białołęckiej Amatorskiej Ligi Piłki Nożnej AGAPE.

Turniej halowy jest pierwszym z trzech turniejów zaplanowanych dla gimnazjalistów. Dwa kolejne turnieje rozegramy na otwartym boisku w kwietniu i w maju. Wtedy też poznamy zwycięską drużynę Białołęckiej Amatorskiej Ligi Piłki Nożnej AGAPE w kategorii LIGA JUNIORÓW. Do udziału w turnieju zgłosiło się 13 drużyn w tym drużyna Kaszaniaki, która jako obrońca tytułu Mistrza LIGI JUNIORÓW sezonu 2005/2006 stanęła do obrony tytułu w finale A.

Pozostałe drużyny podzielono na 3 grupy aby w rywalizacji każdy z każdym wyłonić uczestników 3 finałów od A do C zgodnie z zasadą: pierwsza drużyna awans do finału A, druga do B, trzecia do C.

Drużyny, które w grupach zajęły ostatnie, czwarte miejsca zostały sklasyfikowane na miejscach od 11 do 13. Każda drużyna biorąca udział w turnieju otrzymuje punkty do klasyfikacji generalnej. Tym razem organizatorzy przyjęli system punktowy za zajęte miejsca w turniejach. Suma punktów z trzech turniejów wyłoni trzy pierwsze drużyny LIGI JUNIORÓW. Wśród drużyn, które wystartowały w turnieju była drużyna z Zabrańca, którą zorganizował i przywiózł ks. Andrzej Kinowski, prezes AGAPE i aktualnie proboszcz parafii w Zabrańcu.

Wyniki turnieju:

I miejsce - Eliminatorzy;
II miejsce - Kasztaniaki;
III miejsce - Kosimazaki.

V Rodzinny Turniej Tenisa Stołowego zgromadził na starcie aż 16 rodzin.
Gościnna jak zwykle Szkoła Podstawowa nr 314 rozbrzmiewała przez kilka godzin gwarem uczestników turnieju. W tym miejscu dziękujemy dyrektor Iwonie Turowskiej za przyjęcie do swojej szkoły pierwszego profesjonalnego stołu do tenisa firmy DONIC. Stół ten jest wkładem PKS AGAPE Białołęka do wspólnego planowanego przedsięwzięcia jakim być może od września br. będzie Białołęcka Szkółka Tenisa Stołowego przy SP nr 314. Zamierzamy także zainstalować w SP nr 314 naszego robota do gry w tenisa, aby szkółka stała się prawdziwą kuźnią białołęckich talentów tenisowych.

Zasady gry rodzinnej pozostały bez zmian. Każda drużyna grała do trzech wygranych setów w meczu, w tym obowiązkowo rozgrywany jest mecz deblowy. Stąd nazwa turnieju rodzinny.

Prowadzący turniej sędzia główny Zdzisław Winczewski dokonał rozstawienia drużyn rodzinnych posiłkując się klasyfikacją generalną cyklu o GP Białołęki.

Są bowiem w Białołęce rodziny uzdolnione w tej dyscyplinie sportu.

Nazwiska takie jak: Brylak, Kozłowski, Undra, Wyszyński, Parzych, Cerynger, Sommer czy Sztorc widnieją na listach klasyfikacji generalnej cyklu turniejów indywidualnych o Grand Prix Białołęki.

Obrońcami pucharu z ubiegłego roku była rodzina państwa Brylaków. Tata p. Włodzimierz zajmuje czwarte miejsce w kategorii OPEN a jego dwaj synowie Paweł i Damian praktycznie już tylko między sobą będą dzielić złoto i srebro w kategorii chłopców SP.

Jak to w sporcie bywa nie obyło się bez niespodzianek. Turniej wygrali panowie Andrzej i Wojciech Skotarek, którzy po raz pierwszy gościli na naszych turniejach. Obrońcy pucharu z listopada 2006 panowie Paweł i Włodzimierz Brylak musieli zadowolić się tylko brązowymi medalami. Srebro wygrali Ola i Piotr Kozłowscy.

Tradycyjnie dwie drużyny wystawiła rodzina państwa Sommer, natomiast najmłodsza zawodniczka turnieju rodzinnego startowała w drużynie kobiecej państwa Kuleszów.

W tym roku po raz pierwszy organizatorzy turniejów rodzinnych postanowili, że drugi turniej rodzinny planowany jak zwykle na październik będzie drugim z cyklu dwóch turniejów rozegranych w tym roku. Tak więc będzie to mini GP Rodzinne w tenisie stołowym. Punktacja za pierwsze osiem miejsc jest analogiczna jak w indywidualnym cyklu turniejów o GP Białołęki.

A zatem punkty zdobyte przez osiem pierwszych rodzin 10 marca będą zsumowane z punktami z października i dopiero suma punktów z obu turniejów wyłoni zwycięzców nieoficjalnych rodzinnych mistrzostw Białołęki w tenisie stołowym.

Dziękujemy wszystkim pomagającym wolontariuszom za pomoc w obu turniejach. Szczególne podziękowania kierujemy do pani Katarzyny Zduńczyk, która pomagała prowadzi dokumentację turnieju piłki nożnej i obsługiwała tablicę świetlną. Dziękujemy sędziom panom: Wiesławowi Lewandowskiemu "ROGEROWI", Pawłowi Ziędalskiemu i Przemysławowi Mościckiemu. Za obsługę techniczną dziękujemy dyrekcji i pracownikom BOS-u.

PKS AGAPE Białołęka nie zwalnia obrotów. Kolejny turniej tenisa stołowego o GP Białołęki już 24 marca w sobotę. Z wiosną ruszy także Amatorska Liga Piłki Nożnej AGAPE.

Jarek Filipowicz
Sekretarz